AZ verslaat Feyenoord in De Kuip met 3-2

24 January 2021, 18:47 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

Myron Boadu heeft AZ met twee doelpunten naar een overwinning op Feyenoord geleid. De 20-jarige spits, die zo worstelde met zijn vorm, besliste het aantrekkelijke duel in De Kuip na rust: 2-3. AZ nam door de zege de vierde plaats in de Eredivisie over van Feyenoord, dat vorige week ook al verloor van Ajax en nu 9 punten achterstand heeft op de koploper. De Alkmaarse ploeg heeft 7 punten minder dan Ajax. Volgende week treffen de Noord-Hollandse clubs elkaar in Alkmaar.

Voor zowel Feyenoord als AZ was het een wedstrijd van aanhaken of afhaken. Beide clubs wisten dat ze bij een nederlaag wel op erg grote achterstand van Ajax zouden raken, al is het seizoen pas net halverwege.

Zowel in de eerste als tweede helft kwam AZ snel tot scoren. In de 10e minuut opende Jesper Karlsson de score, nadat Marcos Senesi zich had laten aftroeven door Albert Gudmundsson. De Zweed beloonde AZ met zijn zesde doelpunt van het seizoen voor een sterke openingsfase. Feyenoord knokte zich echter in de wedstrijd. De ploeg van trainer Dick Advocaat kwam na een half uur op gelijke hoogte via Nicolai Jørgensen, die in de punt van de aanval de voorkeur had gekregen boven Lucas Pratto. De Deense spits frommelde de bal in drie instanties in het doel: 1-1.

Even daarvoor had Feyenoord-doelman Nick Marsman met een knappe redding de 0-2 van Karlsson voorkomen. Marsman hield ook Fredrik Midtsjø en de zwervende Calvin Stengs van scoren af. Vlak na rust was de keeper echter kansloos bij een flitsende uitbraak van AZ. Midtsjø leverde na een rush over de rechterkant een afgemeten voorzet op Boadu. De spits schoot met links fraai binnen. Weer kwam Feyenoord terug, nadat AZ via Boadu en Gudmundsson een enorme kans op de 1-3 had laten liggen. Mark Diemers maakte in de 58e minuut de gelijkmaker.

Advocaat bracht met Luis Sinisterra en Bryan Linssen twee verse aanvallers het veld in, maar het was weer AZ dat de leiding nam uit een snelle uitbraak. Op aangeven van Stengs tikte Boadu de 2-3 binnen. Dit keer hield de ploeg van Pascal Jansen de voorsprong wel vast. AZ-aanvoerder Teun Koopmeiners miste in de blessuretijd nog een strafschop.